Şcolii Gimnaziale Nr. 129 este legat de planul urbanistic al Primăriei Capitalei, plan pus în practică la începutul anilor 1970, în cartierul Berceni din sectorul 4. Datorită acestui plan ce viza construirea de noi locuinţe, cartierul a fost ocupat de o populaţie tânără, ducând astfel la necesitatea construirii în zonă (Str. Reşiţa – Bulevardul Constantin Brâncoveanu), a acestei unităţi de învăţământ.
Şcoala Gimnazială Nr. 129 este amplasată în partea sudică a municipiului Bucureşti, în sectorul 4, cartierul Berceni, la intersecţia meridianului de 2606’23” longitudine estică, cu paralela de 44023’20” longitudine nordică, la o altitudine de circa 75 m. Din punct de vedere fizico-geografic Şcoala Gimnazială nr. 129 este situată în Câmpia Bucureştiului (componentă împreună cu cîmpiile Maia, Snagovului, Moviliţa ţi Calnăului, a câmpiei Vlăsiei), pe câmpul Berceni, între văile râurilor Dâmboviţa şi Sabar.
În anul 1975 s-a pus piatra de temelie a Şcolii Gimnaziale Nr. 129, iar la sfârșitul anului 1976 a fost dată în funcţiune cu menţiunea că primul trimestru al anului şcolar 1976-1977 a fost urmat de către elevi în cadrul Şcolii Generale Nr. 99.
Pe o plăcuţă fixată pe gardul care înconjura clădirea în construcţie era scris „Şcoala străbunilor” (Filofteia Dragomirescu, informaţie verbală, 1999).
Şcoala Gimnazială Nr. 129 ocupă în prezent o suprafaţă de 1,1564 ha din care clădirea deţine 0,1254 ha. Aceasta este o clădire construită sub forma literei U cu parter şi două etaje având un număr total de 52 de încăperi din care 22 de săli şi 3 cabinete ( două de informatică si unul de biologie), două laboratoare de chimie şi fizică, o bibliotecă, două cabinete medicale (unul medical, unul stomatologic) și un cabinet psihopedagogic, sală de mese, cancelaria.
După construirea clădirii, şcoala a fost dotată cu material adecvat pentru desfăşurarea în condiţii optime a unui învăţământ modern şi de calitate.
Din anul 1976 şi până în prezent, conducerea instituţiei, alături de cadrele didactice, părinţi şi elevi au depus eforturi pentru păstrarea în bune condiţii a şcolii şi modernizarea acesteia.